SAMTALER
Terapeutiske redskaber hentes i kognitiv og metakognitiv terapi samt i tilknytningsterapi. Når vi arbejder med udgangspunkt i en tilknytningsteoretisk tilgang, arbejder vi med den måde, hvorpå du i dine tidlige relationer har lært at forbinde dig med andre mennesker. Du lærer at blive mere bevidst om dine relationsmønstre. Når du har lært dig det, bliver det nemmere for dig at skabe ønskede forandringer. Samtaleterapi har størst effekt i kombination med imageryterapi og/eller hypnoterapi.
IMAGERYTERAPI
Imagery er en variant af kunstterapi. Det er en nænsom og samtidig meget kraftfuld form for psykoterapi, som integrerer både kunstskabende og kunstudforskende virksomhed i den psykoterapeutiske proces. Vi arbejder med udgangspunkt i forestillinger, intuition og fantasi. Det gør vI i tegning og i efterfølgende samtale om det tegnede. Billedskabelse er helende i sig selv. Herudover bliver billedernes ubevidste og halvbevidste indhold som regel til BEVIDST viden i et imageryforløb. Det betyder, at man ikke længere er så tilbøjelig til at "svare" ubehagelige følelser med lidelsesvedligeholdende mønstre, Man genkender dem, har adgang til de indre billeder, de er koblet til og kan vælge sine nye svar. Og man lærer at acceptere dem, ligesom man lærer at acceptere og drage omsorg for sider af sig selv, man hidtil ikke har villet være ved eller har kendt. Det er ikke vigtigt, at være ”god til at tegne”. Imagery kan fint kombineres med hypnoterapi.
HYPNOTERAPI
Hypnoterapi er en terapeutisk metode, der kombinerer hypnose med andre terapeutiske behandlingsformer. Hypnose er ”en smutvej ind i det underbevidste”, der letter det egentlige terapeutiske arbejde. Man er i hypnosen fuldstændig klar over, hvad der foregår og kommer ikke til at sige eller gøre noget, man ikke vil. Man er i en tilstand af afslapning OG fokuseret opmærksomhed, hvor udefrakommende indtryk træder i baggrunden. I denne tilstand reduceres aktiviteten i de dele af hjernen, der er forbundet med kritisk tænkning og selvvurdering, mens de dele af hjernen, der styrer følelser og hukommelse er særligt aktive. Tilstanden minder om dagdrømmeri og gør det muligt for den, der er i hypnose, at blive mere modtagelig over for suggestioner. Suggestioner er forslag fra terapeuten, som kan hjælpe klienten med at ændre uønskede tanker og adfærdsmønstre. Der er tale om en samarbejdende metode, hvor klient og behandler arbejder henimod et specifikt mål. Hypnoterapi bruges ofte til at behandle angst og fobier, søvnproblemer, tankemylder, grubletendens, bekymring, stress og smerte ved at skabe adgang til ubevidste ressourcer og styrke strategier for at slippe problemer.